Berendezés-higiénia – klór-dioxiddal a biztonság érdekében
Baktériumok és keresztszennyeződés – ilyenkor félreverik a harangokat az élelmiszer-gyártásban! Olvassa el itt, hogy szüntetik meg a szárnyas- és salátatermékek gyártói ezt a problémát a klór-dioxid berendezésekkel.
Higiénia – az alfa és ómega
Az összes felület és termékekkel érintkező rész minden gyártási ciklus után előírt tisztítását berendezés-higiéniának vagy open plant cleaning-nek (OPC) hívják. A nyitott gépek azonban nem tisztíthatók a helyszínen, és nem minden berendezés szerelhető szét ésszerű ráfordítással.
Az egyik készsaláta-gyártónál ismételten lisztéria-fertőzés jelentkezett, amely a termelés különböző helyeiről indult ki. A vállalat egy szakosodott tisztítócéghez fordult, amely viszont egy vegyszerkereskedő tanácsát kérte. Minden erőfeszítés eredménytelen maradt.
A kritikus gyártó helyeken, például a kopasztógépeken és a hasított testek hűtőjében jelentkező keresztfertőzés és baktérium-szaporodás elkerülésére egy szárnyasfeldolgozó üzem hatékony megoldást keresett.
Mindkét vállalaton végül a ProMinent klór-dioxid berendezései segítettek hatékonyan.
Fő adatok
- Baktériumok elpusztítása salátakészítmények gyártása során
- A keresztfertőzés elkerülése egy szárnyasfeldolgozó üzemben
- A mosó- és folyamat-víz fertőtlenítése optimalizálja a berendezés-higiéniát, és felhasználja a meglévő infrastruktúrákat
- A Bello Zon® CDLb klór-dioxid berendezés a hatékony és biztonságos megoldás
A folyamat-és öblítővíz fertőtlenítése – ez a megoldás!
A mosó- és folyamat-víz fertőtlenítése lehetőséget ad a meglévő infrastruktúrák higiéniai szintjének növelésére.
A salátagyártó egy Bello Zon® CDLb klór-dioxid berendezés klór-dioxid berendezést tesztelt, és az utolsó tisztítási lépésben 0,4 ppm ClO2-t adagolt az öblítővízbe. Ez a koncentráció a klór-dioxidra Hollandiában érvényes ivóvíz jóváhagyás szerint anélkül használható, hogy után tiszta vízzel utánöblítést kellene végezni.
A szárnyasfeldolgozó üzemben hasonló megoldást alkalmaznak: Itt az öblítővízbe ugyancsak 0,4 ppm klór-dioxidot kevernek. Ezenkívül minden reggel 30 perccel a termelés megkezdése előtt egy 2 ppm koncentrációjú „öblítő sokk” történik, hogy a gyártás kezdetén a higiéniai feltételek biztosíthatók legyenek és nap közben a baktériumok szaporodása elfojtható legyen.
Mindkét esetben a víz a hozzáférhetetlen helyekre is eljut, és ezeket folyamatosan a fertőtlenítőszer hatása alatt tartja. Az olyan hosszú ideig stabil szer, mint a klór-dioxid ezenkívül napokig hatékony marad a csővezetékekben, és a termelés leállításakor is megakadályozza a mikrobák szaporodását.
Klór-dioxid – a biztonságos megoldás
A teszteredmények a salátagyártásban meggyőzőek voltak, és a vízminőség 18 hónap alatt jelentősen javítható volt: A lisztéria-probléma megoldódott, és a baktériumok mérésénél ivóvízre alkalmas értékek voltak elérhetők. Legionella sem volt már megállapítható, így a tisztítócég elvetette a kifejezetten annak megszüntetésére irányuló tervet. A holland szárnyasfeldolgozó cégnél is a folyamat-és öblítővíz kezelésével a korábban tapasztalt keresztfertőzés sikeresen a minimálisra volt csökkenthető.
A közbenső tárolóban lévő klór-dioxidnak köszönhetően a Bello Zon® CDLb klór-dioxid berendezés nem csúcsterhelésre, hanem átlagos fogyasztásra van tervezve. Ez drasztikusan csökkenti a beruházási költségeket a hagyományos berendezésekhez képest. A zárt gázvezetés révén nem szivároghat ki klór-dioxid a berendezésből, ami biztonságos, gazdaságos és környezetkímélő üzemet garantál minimális vegyszerfogyasztás mellett. A két holland élelmiszergyártó az új megoldással rendkívül elégedett, és időközben további ProMinent klór-dioxid berendezéseket telepített.
- A baktérium-szaporodás hatékony megszüntetése és a keresztfertőzés megakadályozása
- A meglévő struktúrák gazdaságos hasznosítása a berendezés tisztítására
- A berendezés környezetkímélő fertőtlenítése folyamat- és öblítővízzel
- Jelentős költség-megtakarítás a minimális vegyszerhasználatnak köszönhetően
- Rövid indítási idő a berendezés leállítása után a hosszú ideig stabil klór-dioxid oldatnak köszönhetően
Felhasznált termékek - Berendezés-higiénia – klór-dioxiddal a biztonság érdekében
Forduljon hozzánk
»A csapatom és jómagam bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésére. Lépjen kapcsolatba velünk.«
Ajánlatkérés elküldése
Formanyomtatvány bezárása