Keresési javaslatok

Tengervízkezelés a garnélarák-tenyésztésben

A tenger gyümölcsi iránti kereslet világszerte töretlen, de a garnélarák tenyésztése az akvakultúrákban fejtörést okoz. A fertőtlenítő és sótalanító berendezések lényegesen javítják a vízminőséget a nevelőmedencékben, és így növelik a garnélarákok túlélési arányát.

Az akvakultúrák növekedő piaca

A garnélarák különösen Európában és az USA-ban kedvelt csemege. A FAO, az ENSZ mezőgazdasági szervezete szerint most évente mintegy 3,5 millió tonna úgynevezett fehér garnélarákot termelnek. Kína és Thaiföld a legnagyobb termelők, Thaiföld a világ legnagyobb exportőre: 2012-ben az ázsiai ország kb. 72 500 tonna garnélarákot értékesített az EU-ba. A folyamatosan növekvő igény kielégítésére az érzékeny rákokat most már sokszor akvakultúrákban nevelik. Ez viszont nem könnyű feladat, mivel a rendkívül intenzív tenyésztési eljárásokban a betegségek a sűrűn betelepített betonmedencékben teljes kipusztulást is okozhatnak.

Az egyik legnagyobb thaiföldi garnélarák-tenyésztőüzem ezért új útra lépett, és a gazdaságosság és leginkább a tengeri állatok egészsége érdekében a csúcstechnológiát választja. A kiírási eljárásban a thaiföldi ProMinent meggyőzte a garnélarák-tenyésztőt ügyfélspecifikus vízkezelő megoldásáról.

Fő adatok

  • 3,5 millió tonna fehér garnélarák tenyésztése világszerte
  • 2012-ben Thaiföld kb. 72 500 tonna garnélarákot értékesített az EU-ba
  • Akvakultúrák segítenek az igény kielégítésében
  • Vevőspecifikus vízkezelési megoldások

Átgondolt vízkezelés

A vízkezelés a nevelőmedencékben több eljárási lépésben történik. Először egy ProMinent SK-48 gravitációs szűrő tisztítja meg a szállított tengervizet a durva szennyeződésektől, például az algáktól vagy kagylóktól. Ezután a fertőtlenítési folyamat következik klóradagolással és négy OZONFILT® OZMa típusú ózonfejlesztő berendezéssel, amelyek összesen mintegy 320 gramm ózont állítanak elő óránként. A maradék ózont és klórt a fertőtlenített tengervízből egy aktívszűrős rendszer szinte teljesen kivonja.
A következő eljárási lépésben a ProMinent folyamat-szivattyúk mintegy 70 bar nyomással sajtolják át a még egyszer kezelt vizet a Dulcosmose® SW fordított ozmózisos berendezés membránjain. Ezzel a sótalanítási folyamattal a tengervízből az eredeti sótartalom kb. 97%-a kivonható. Mielőtt a teljesen kezelt tengervíz ezután a nevelőmedencébe folyik, azt az Egészségügyi Világszervezet előírásai szerint bizonyos vízparaméterek szempontjából ellenőrzik. A pH-érték például csak 7,5 és 8,5 között lehet. A ProMinent pH-érzékelőjével, Dulcometer mérő- és szabályozókészülékével, valamint automatikus adagoló berendezésével a pH-érték folyamatosan felügyelhető és pontosan szabályozható.

Optimális vízminőség, egészséges garnélák

A kulcsrakész vízkezelő berendezést a thaiföldi ProMinent a garnélarák-tenyésztés speciális követelményeinek megfelelően tervezte. Az ügyfél ennek többszörös előnyét élvezi: A megbízható fertőtlenítés és mindig kifogástalan vízminőség eredményeképpen a garnélák túlélési aránya 45 – 60 százalékról 70 százalék fölé emelkedett. Ezenkívül a saját tengervízkezelés a vállalatot szinte teljesen függetleníti a nyilvános vízszolgáltatótól. A lényegesen csökkent frissvízfogyasztás következtében az üzemeltetési költségek évente több tízezer USA dollárral csökkennek. És a tengervíz részleges sótalanítása a rendszeres sóbeszerzéseket feleslegessé tette, ami további jelentős, évi mintegy 40 000 USA dolláros költség-megtakarítást eredményezett. Ez összességében egy rendkívül kifizetődő beruházás volt egy gazdaságos és környezetkímélő megoldásba.

  • A tengervíz hatékony kezelése több eljárási lépésben
  • Biztonságos fertőtlenítés ózonfejlesztő berendezésekkel és hatékony sótalanítás fordított ozmózisos berendezéssel
  • A kifogástalan vízminőség a garnélarákok bő hozamú tenyésztését garantálja
  • Az erőforrások jelentős megtakarítása lényegesen csökkentett üzemeltetési költségeket eredményezett

Felhasznált termékek - Tengervízkezelés a garnélarák-tenyésztésben

Forduljon hozzánk

»A csapatom és jómagam bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésére. Lépjen kapcsolatba velünk.«

+36 96 511 400 
Ajánlatkérés elküldése   

Formanyomtatvány bezárása

Az Ön ajánlatkérése

Személyes adatok


további termék +
Fájlmelléklet
Feltöltés további fájl

Személyes adatok


Ellenőrizze adatait, és töltsön ki minden kötelező mezőt.
*Kötelezően kitöltendő mezők

Ellenőrzés és elküldés


Személyes adatok:
Megszólítás
Cím
Vezetéknév  
Keresztnév  
Vállalat
Ügyfélszám
E-mail cím
Telefonszám
Utca
Házszám
Település  
Ország
Visszahívás Igen

Visszalépés

További gyakorlati példák ehhez az ágazathoz

ProMinent hírlevél - a legfrissebb hírek, személyre szabottan az Ön számára! Iratkozzon fel most