Keresési javaslatok

Az emberektől néha követelni kell

Ezt az igényt már a ProMinent csoport rangidős vezetője, Prof. Dr. h. c. Viktor Dulger (*1935. 12. 18.; † 2016. 03. 21.) is megfogalmazta a heidelbergi szivattyúgyár termeiben rendszeres időközönként megtartott rendezvényein.

Így Dr. Notker Wolf főapát is arra bíztatta hallgatóit a munkanélküliségről szóló előadásában, hogy gondoljanak bele a témába. Minden munkanélküli sorsát a szívünkön kell viselnünk, fejtette ki Wolf. Közös a felelősségünk, hogy az emberek emberhez méltó munkát találjanak. „Az embereknek értelmes tevékenységre van szükségük, hogy belül boldogok és elégedettek legyenek, és kiteljesedést találjanak életükben.”

A főapát méltatta azokat a vállalkozókat, akik ahhoz, hogy beruházhassanak, nyereséget érnek el, és egyúttal munkatársaik jólétére is gondolniuk kell. Ez nagy felelősséget jelent. „Sok vállalat a válság alatt sok munkatársának azok családjaira gondolva nem mondott fel, és ez is megbecsülendő.” Minden egyes munkatársnak éreznie kell, mennyit is ér.

Wolf ugyanakkor ezen az estén a munkanélküliek saját felelősségére is apellált, akik a felelősséget könnyen az államra és a társadalomra hárítják. A fő felelősség a munkanélküliség leküzdésében ugyanis magát a munkanélkülit terheli. „Az emberektől néha követelni kell, ami egyúttal segíti is őket.” Nagyobb súly kell ezért a jövőben az oktatásra fektetni, ami átfogó oktatást jelent a problémák leküzdésének akaratával együtt.

Wolf azt mondja: neki magának nincs receptje a munkanélküliségre. „A munkanélküliség nyomasztó dolog, olyan mankó, amely nem hagyhat minket hidegen.

Leküzdéséhez mindenkinek erőfeszítéseket kell tennie: a vállalkozónak, a kormánynak, a társadalomnak, de magának a munkanélkülinek is. Szolidárisnak kell lennünk egymással, hogy a jövőbe vezető utat megtaláljuk.”

További elkötelezettségek

ProMinent hírlevél - a legfrissebb hírek, személyre szabottan az Ön számára! Iratkozzon fel most