Previous Article Next article Return to overview
Kazántápvíz

Kazántápvíz

A gőzkazánokat napi 24 órában működtetik, ezért az üzemzavarok és állásidők lehetőségét ki kell küszöbölni, illetve csökkenteni kell. Ebben a tekintetben a pótvíz kondicionálása nagyon fontos szerepet játszik. A ProMinent többféle rendszert is kínál erre a feladatra.

Hőkezeléssel először a sók és a gázok eltávolítására kerül sor. A pótvizet gőzösítik, így azok az anyagok, amelyek károsítanák a kazánokat, leüllepszenek. Vegyszeradagolással a sólerakódás ellenőrzés alá vonható és korlátozható. A ProMinent ezekre a feladatokra si kínál megoldásokat.

A pótvíz sótalanítása

A kazántápvíz jó kihasználtsága csak akkor biztosítható, ha alacsony sótartalmú pótvíz áll rendelkezésre.  Ehhez fordított ozmózisos eljárást és vízlágyítást lehet alkalmazni.

A pótvíz kondicionálása

A kazántápvizet általában a következő vegyszerekkel kezelik:

  • Vízkeménység stabilizátorok 
  • Pehelytelenítő szerek 
  • Korrózió inhibitorok
  • Oxigén-megkötő szerek (pl.: hidrazin)
  • pH szabályozó szerek (nátrium-hidroxid, ammónia)
  • Habzásgátló adalékok

Ezeket a vegyszereket adagolószivattyúk segítségével juttatják a pótvízbe

Leiszapolás szabályozás

A víz sótartalma a vezetőképesség mérésével figyelhető. Amikor a maximális értéket elérik, megkezdődik a lefúvatás. A lefúvató szelep kinyit és leereszti a vizet a kazánból. A vízveszteséget alacsony sótartalmú pótvízzel egyenlítik ki, ami lecsökkenti a kazántápvíz vezetőképességét. A kazántápvíz egy részét átvezetik egy hűtőegységen mielőtt a vezetőképességmérő szondát eléri. A mintavíz-veszteség csökkentése érdekében időszakos mintavétel kivitelezhető egy motoros szeleprendszer segítségével.

Szükséges ProMinent rendszerelemek ezekhez az alkalmazásokhoz:

Alkalmazás ProMinent berendezések
Pótvízlágyítás Dulcosmose® fordított ozmózis berendezések

Inhibitor adagolás:

  • Vízkeménység stabilizátorok
  • Pehelytelenítő szerek 
  • Korrózió inhibitorok
  • Habzásgátló adalékok
Adagolórendszerek
Oxigén-megkötő szerek Hidrazin dekantáló- és adagolórendszerek
Leiszapolás szabályozás Cool kontrol leiszapolás szabályozás
A pH érték szabályozása  DULCOMETER® és DULCOTEST® mérés, szabályozás és érzékelő-technika

Print this page